Wat is RC-waarde in Amsterdam?

RC- waarde een begrip die veel gebruikt wordt binnen de isolatie wereld. Maar wat is het, wanneer is de waarde hoog of juist laag en wat moeten we er allemaal van weten ? We duiken eens iets dieper in dit begrip.

De RC- waarde is een waarde waar over gesproken wordt bij het isoleren van woningen en/ of bedrijfspanden. Voor het isoleren van woningen gelden steeds meer strengere richtlijnen, één van de dingen welke steeds strenger worden is de RC- waarde.

Wanneer je ervoor hebt gekozen isolatie aan te brengen is het natuurlijk van belang dat het gekozen product daadwerkelijk isoleert en daarbij de vele voordelen met zich meebrengt. De RC- waarde helpt hierbij. Het is een begrip die aangeeft wat de isolerende waarde is van de geïsoleerde constructie. Dit kan de vloer zijn, de bodem het dak of de spouwmuur.

Kort samengevat hoe hoger de RC- waarde hoe beter de constructie geïsoleerd is.

Maar wat is een hoge RC- waarde en wat is een lage RC- waarde ? Zoals gezegd zijn de eisen aan het isoleren van woningen steeds strenger geworden en daarmee zijn de eisen die gesteld worden aan de RC- waarde ook steeds strenger. De RC- waarde van de spouwmuurisolatie is dan ook totaal anders als die van bijvoorbeeld de vloerisolatie, naast het verschil van aanbrengen zijn de richtlijnen voor deze constructies ook geheel verschillend.

De eisen aan de isolatiewaarden zijn voor het laatst aangepast in 2015, hieronder geven we de minimale waarden aan;

  • Vloerisolatie minimaal 3,5 m2K/W
  • Muurisolatie minimaal 4,5 m2K/W
  • Dakisolatie minimaal 6,0 m2K/W

Naast de RC- waarde bestaat er ook het begrip RD- waarde, de RD- waarde geeft enkel en alleen het isolerende vermogen van het product zelf aan. Omdat het product niet veel zegt over de gehele constructie wordt dit begrip niet genoemd in een offerte. Meer informatie over rc-waarde vindt u hier.